Close

"Slavite Jahvu na harfi, na liri od deset žica veličajte njega! Pjesmu novu zapjevajte njemu i glazbala skladna popratite poklicima."

Ps 33,1-2

VIS Emanuel

U duhu nove evangelizacije, skupina bogoslova okupljenih oko svojih odgojitelja, odlučila se u jesen 1982. godine na iskorak u naviještanju i svjedočenju Boga kroz bend koji će pjevati pjesme duhovnog sadržaja za prigodne susrete i sv. Mise. Njihova organiziranost, upornost te ljubav prema glazbi urodila je plodom već 23. listopada 1982. godine kada su prvi puta nastupili u Bogosloviji na prigodnoj akademiji u povodu Svjetskog misijskog dana. Od tada, još neimanovani VIS (vokalno instrumentalni sastav), krenuo je u naviještanje i svjedočenje Boga u župnim zajednicama. Prvi nastup u župi bio je 19. prosinca 1982. godine u Bijelom Brdu kod Dervente, da bi VIS već slijedeće godine svoje djelovanje proširio dalje, izvan granica Vrhbosanske nadbiskupije ali i Bosne i Hercegovine.

Dana 14. svibnja 1983. godine u Bogosloviji je svečano promoviran VIS Emanuel, a iste godine je objavljen i prvijenac ovog VIS-a – kaseta Emanuel. Emanuel tj. Bog s nama je motiv ali i ime ove kasete kao i samog benda jer želi biti ispovijest njihove vjere, njihove životne istine koja prodire u ponore čovjekova srca i donosi obraćenje.

Korak naprijed u svjedočenju Boga bio je prvo sudjelovanje na Uskrsfestu (jedan od najvećih festivala duhovne glazbe na našim prostorima), 26. travnja 1987. godine u Zagrebu s pjesmom Zov koja će 1989. godine biti uvrštena u drugu po redu kasetu Isus zove. Već slijedeće godine povodom stogodišnjice bogoslovije objavljena je i treća po redu kaseta pod nazivom Sto ljeta.

Vrtlog rata, koji je BiH zahvatio 1992. godine, učinio je da ovaj bend tijekom ratnih godina zatihne u izgnanstvu, u Bolu na Braču kamo je izbjegla Bogoslovija. Povratkom u Sarajevo, kada su se ponovno stvorili uvjeti, bogoslovi su u suradnji s odgojiteljima pridonijeli da bend ponovno pusti svoj svjedočki pjev krajem 1999. što je ubrzo urodilo plodom. U veljači 2000. godine izdana je nova kaseta Tebi na spomen, a u travnju 2001. godine i peta po redu kaseta Anđeli Ti pjevaju. Zadnje dvije kasete su iste godine objedinjene na CD Anđeli Ti pjevaju, kako bi bile što pristupačnije ljudima današnjice.

Kao znak zahvale svim članovima ali i vjernim slušateljima, VIS Emanuel je prigodom svog tridesetog rođendana (1982-2012.) počastio vjerne slušatelje s kompilacijom naljepših Emanuelovih pjesama The Best of 1982-2012.. Ta kompilacija je u listopadu 2014. godine doživjela drugo, grafikom i zvukom poboljšano izdanje. Važno je napomenuti kako su taj cjelokupni prijekt (grafičko poboljšanje i remaster) realizirali sami članovi VIS-a koji trenutno u njemu djeluju uz malu pomoć svojih odgojitelja.

Vrlo značajan datum za VIS Emanuel bio 6. lipnja 2015. tj. pohod Svetog Oca našoj domovini, gradu Sarajevu. Naime, zajedno sa tri benda (VIS Jukić, bend Antonius te bend/zbor Emaus) koji djeluju na području grada Sarajeva, napisao tekst i glazbu službene himne susreta pape Franje sa mladima u NCM Ivan Pavao II Stopama mira, koju su toga dana u dvorani Renovabis pred Svetim Ocem zajedno i izveli. VIS Emanuel je također toga dana nastupio na prepunom Koševskom stadionu pred približno 70 000 ljudi.

U svom djelovanju VIS je surađivao s raznim danas poznatim pjevačima duhovne ili zabavne glazbe. Neki od njih su svoje prve glazbene korake napravili upravo u ovom VIS-u a ako ne prve onda su one postojeće tu sigurno jačali i učvršćivali.

Emanuel i danas nastavlja svoje poslanje naviještanja Boga u sklopu rada i odgoja Bogoslovije kroz redovita hodočašća mladih, ministrantska zborovanja, gostovanja u župama te raznim koncertima i kulturnim događanjima. Također razmišlja i sustavno radi na novom albumu. Njihove pjesme i iskrena molitva jesu uspomena, svjedočanstvo i zahvala svim dobročiniteljima, odgojiteljima, profesorima a posebno članovima koji su doprinijeli da ovaj bend živi i promiče radost života i oduševljenosti Kristom.

Tebe čitatelju potičem da sada nakon pročitanog teksta izmoliš jednu zdravo mariju kako bi sadašnji članovi VIS-a Emanuel ustrajali na svom putu prema svećeništvu i tako jednoga dana postali dobri i sveti svećenici!

Poslušajte naše pjesme