Close

"...Sve na slavu Božju činite."

1 Kor 10,31

Sport

Među brojnim bogoslovnim aktivnostima je i sport. Kao što latinska izreka kaže „u zdravom tijelu zdrav duh“, po tome se i neki od nas ravnaju. U bogosloviji od timskih sportova igra se košarka i nogomet, a od individualnih šah, stolni tenis i bilijar. Kroz ove sportske aktivnosti osim što doprinose svome duhovnom i tjelesnom rastu, predstavljaju i cijelu bogoslovnu zajednicu na brojnim nastupima ostvarujući dobre rezultate.

  • Sport pomaže u izgradnji svakog pojedinca, također sport služi u promicanju izgradnje vedrijeg i solidarnijeg ljudskog društva.
  • Vjera pruža nadahnuće i snagu tako da sportskoj aktivnosti omogućuje da živi i da u punini izražava svoju ljudsku istinu.
  • Sv. Ivan Pavao II. o sportu kaže: “Doista, ispravno bavljenje sportom mora biti praćeno umjerenošću i odgojem za odricanjem, često ono zahtjeva i dobar timski duh, stav postojanja, vrednovanja tuđih kvaliteta, iskrenost u igri i poniznost u prihvaćanju vlastitih granica. Sport, napokon, osobito u svojim manje natjecateljskim oblicima, znači i poziv na slavlje i prijateljsko druženje. I kršćanin može, dakle, u sportu naći pomoć u razvoju stožernih kreposti – razboritost, pravednost, jakost i umjerenost – u utrci prema zadobivanju „neraspadljivog“ vijenca, kao što piše sveti Pavao!“