Close

8. ožujka 2019.

ZAJEDNIČKA DUHOVNA OBNOVA BOGOSLOVA I SJEMENIŠTARACA U TRAVNIKU

Sjemenište ”Petar Barbarić” bilo je domaćin susreta od 28. veljače do 2. ožujka

Svake godine Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu i Nadbiskupsko sjemenište ”Petar Barbarić” Travnik u dogovoru s odgojiteljima, organiziraju dvodnevnu duhovnu obnovu i zajedničko druženje bogoslova i sjemeništaraca. Jedne je godine u Sarajevu, a iduće u Travniku. Ove je godine Sjemenište ”Petar Barbarić” bilo domaćin susreta od 28. veljače do 2. ožujka 2019.

Na duhovnoj obnovi sudjelovali su i ministranti, dječaci koji razmišljaju o duhovnom pozivu, iz župa: Prozor, Uzdol, Kandija, Skopaljska Gračanica, Majdan, njih 15. Željeli su im pokazati samo Sjemenište i prostor u kojem se odgajaju mladići koji žele postati svećenici, razgovarati s njima, upoznati se, uspostaviti kontakt za buduću komunikaciju te im pomoći da njihova odluka bude slobodna, nakana ispravna, a oni radosni zbog onog što budu izabrali. Na duhovnoj obnovi su bila 22 bogoslova sa svojim odgojiteljima Josipom Kneževićem, rektorom i Jakovom Kajinićem, duhovnikom, te 6 sjemeništaraca s odgojiteljima.

Duhovni programa sastojao se od polusatnog klanjanja pred Presvetim oltarskim Sakramentom u sjemenišnoj crkvi svetog Alojzija Gonzage u četvrtak navečer, jutarnje molitve časoslova u petak ujutro, duhovnog nagovora i pokorničkog bogoslužja prije podne kojeg je predvodio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u VBS-u; Svete mise u večernjim satima koju je predslavio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski uz koncelebraciju odgojitelja sjemeništa i bogoslovije te dekana vlč. Marka Mikića, redovnog ispovjednika sjemeništaraca i povjerenika za duhovna zvanja nadbiskupije i fra Pere Vrebca, ispovjednika sjemeništaraca. U subotu su završili duhovni program sa Svetom misom u jutarnjim satima koju je predvodio preč. Josip Knežević, rektor VBS-a.

Vlč. Kajinić je u svom duhovnom nagovoru govorio o duhovnoj paralizi koja može biti pogubna za jednog mladića koji želi rasti u duhovnosti. Njoj je suprotstavio krepost poniznosti i samoodricanja. Postavio je pitanje: Kako se nosim s malim odricanjima i kako ih prihvaćam. Sjemeništarca i bogoslova bi trebala krasiti čistoća i tijela i duše koja je poput ruže koja cvjeta samo s trnjem. Kako bi mogli rasti u duhovnosti potrebno je riješiti se idola. Sve što činim treba biti u poniznosti. Đavao se ne boji naše pobožnosti koju ne prati poniznost, jer u svakom trenutku može uništiti svu našu pobožnost kad god mu se prohtije ako je ne prati poniznost. Za duhovni rast je pogubna i letargija (kada mi je sve dosadno, kada mi se ne da), hedonizam, čedomornost, ismijavanje drugih, drskost, nezrela samouvjerenost, kad od duhovnog života pravim šminku (pitanje ispravne nakane).

Nakon duhovne obnove, bogoslovi, sjemeništarci i ministranti, su imali priliku pristupiti sakramentu svete Ispovijedi.

Na Svetoj misi u večernjim satima kardinal Puljić je u svojoj pastirskoj homiliji govorio o čistoći koju bi svaki mladić koji se sprema za svećenika trebao odgajati da bi ispravno odgovorio Božjem pozivu i bio radostan i slobodan u svom zvanju. Nečistoća truje dušu i čini je mlakom onesposobljavajući je za ljubav.

Rekreacijski program se sastojao od sportskih natjecanja u nogometu, stolnom tenisu i košarci (ubacivanju trica). Mlađi su se pokazali poletnijima i vještijima bar kad je riječ o nogometu, no ionako je bilo najvažnije sudjelovati. Zato su svi sudionici dobili pljesak publike, a oni najuspješniji i pobjedničke pokale za prva tri mjesta. Svima čestitamo. Osim sportskih aktivnosti, bogoslovi, sjemeništarci i ministranti su imali priliku družiti se u sjemenišnom baru uz pjesmu i razgovor. Neki su iskoristili lijepo vrijeme te posjetili groblje Bojna, prvo grobno mjesto Petra Barbarića.

Odgojitelji su razgovarali i s ministrantima uz svjedočanstvo dvojice sjemeništaraca Stjepana Puljića i Tomislav Čarapina i jednog bogoslova Tomislava Rajiča.

Rektor sjemeništa preč. Željko Marić je još prije proveo jednu anketu među ministrantima koja nosi zanimljiva pitanja ka što su: Što me najviše smeta kod svećenika? Što najviše volim kod svećenika? Koja mi je molitva najdraža? Koliko sam knjiga pročitao i koje? Što bih želio biti kad odrastem? Na ovo zadnje bilo je dosta odgovora: dobar otac. Teško je da je netko dobar svećenik, a da ne bi mogao biti dobar otac. Zato je dobar otac prvi preduvjet za dobrog svećenika. Susret i razgovor s ministrantima u petak prije Svete mise imao je kardinal Puljić.

Susret je završen svečanim ručkom u sjemenišnoj blagovaonici. (kta/đ.a.)