Close

7. siječnja 2018.

Blagoslov kuće i molitva za duhovna zvanja

Već tradicionalno, prvoga dana nakon povratka s božićnih blagdana, u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu se obavlja blagoslov kuće i zajednice. Tako su u nedjelju, 7. listopada 2018. godine bogoslovi treće godine: Tomislav Rajič, Ivan Mijać, Ivan Matijević, Branimir Bevanda, Josip Turalija i Domagoj Matijević zajedno s duhovnikom vlč. Jakovom Kajinićem obavili blagoslov prostorija u kojima bogoslovi, odgojitelji i profesori borave.

Istoga dana, u večernjim satima, u sjemenišnoj crkvi svetih Ćirila i Metoda upriličeno je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom kao i molitva za duhovna zvanja. Klanjanje i svetu misu je predvodio i pod njom propovijedao vlč. Goran Kosić, ekonom bogoslovije.

U prigodnoj propovijedi vlč. Goran je naglasio kako: „ današnji blagdan u kojem slavimo kršenje Gospodinovo nas vjernike nuka da se suobličimo Kristu koji je izvor svih sakramenata. Vjernik je onaj koji živi od Krista, od sakramenata i sakramentalni život je onaj koji nas povezuje i u potpunosti suobličuje s Kristom, a sve ostalo što se događa oko nas na našem životnom religioznom putu je sporedno. Čovjek koji sebe stavlja u život vjere bez sakramenta je površan i nema dubine kojom može zahvatiti darove koje mu Bog pruža. Sakramentalni nas život uvodi u život neba i svojim življenjem sakramenata nebo napućuje zemlju. Stoga bi svaki vjernik svojim primjerom, molitvom, ispravnim kršćanskim životom trebao pokazivati svojoj okolini što znači biti kršten i potvrđen Duhom Svetim.“

Josip Dedić