Close

28. studenoga 2017.

POSJET HRVATSKOJ KATOLIČKOJ MISIJI ULM

U petak 24. studenoga u ranim jutarnjim satima vokalno – instrumentalni sastav vis Emanuel i trojica bogoslova su zajedno sa rektorom preč. Josipom Kneževićem krenuli prema Njemačkoj. Odredište: Hrvatska katolička misija – Ulm. Svrha: promoviranje duhovnih zvanja, upoznavanje vjernika i prikupljanje pomoći za VBS.

Do odredišta smo stigli u kasnim večernjim satima, gdje su nas dočekali sadašnji voditelj misije vlč. Ilija Krištić koji u Ulmu djeluje preko 40 godine, te budući voditelj vlč. Marijan Orkić. U večernjim satima smo se družili sa mladima koji žive u Ulmu, a vlč. Ilija nas je upoznao sa Hrvatskom katoličkom misijom koja osim grada Ulma obuhvaća i gradove: Biberach, Laichingen, Ehingen i Laupheim.

Subota je bila predviđena za obilazak grada i njegovih znamenitosti od kojih izdvajamo: Ulmer Mȕnster, luteransku crkvu koja je sagrađena u gotičkom stilu i trenutno ima najviši zvonik na svijetu (161,53 m) i rodnu kuću Alberta Einsteina… Budući da misija obuhvaća nekoliko gradova u kojima borave Hrvati u subotu su rektor, bogoslovi i vlč. Marijan slavili misu sa vjernicima koji žive u Laichingenu, koji je od Ulma udaljen 30-ak kilometara. Svetu misu je predvodio preč. Josip koji je vjernicima ukratko predstavio život u bogosloviji, a ujedno im se zahvalio za sve što čine za VBS. Bogoslovi su im također zahvalili na svoj način, animirajući liturgijsko pjevanje. U večernjim satima smo zajedno sa vlč. Ilijom sudjelovali na Hrvatskoj večeri koju je organizirao Hrvatski sportski klub – Ehingen. U zabavnom dijelu programa bogoslovi su se predstavili sa nekoliko pjesama.

U nedjeljno prijepodne smo zajedno sa voditeljem misije vlč. Ilijom i vlč. Marijanom slavili svete mise u Biberachu i Ehingenu. Vjernike je sa poviješću i današnjim stanjem u sjemeništu upoznao preč. Josip. U poslijepodnevnim satima smo slavili Boga zajedno sa vjernicima grada Ulma i Laupheima. Nakon svetih misa vjernici su mogli poslušati Glazbeno- poetski recital o bl. Alojziju Stepincu, te čuti kratke informacije o sjemeništu i osobno svjedočanstvo o pozivu od bogoslova Sandra Jurešića. Liturgijsko pjevanje je na svetim misama animirao vis Emanuel.

Nakon svetih misa smo imali priliku upoznati i razgovarati sa „zemljacima“ koji ovdje žive nekoliko godina, a većina ih je iz Bosne i Hercegovine. Bilo je lijepo čuti njihovo iskustvo boravka i života u „tuđoj zemlji“. Vjernici nisu krili svoju radost zbog našeg dolaska, lijepog pjevanja i recitala. To je na neki način bio naš izraz zahvale za sve što čine i što su učinili za naše sjemenište, bilo materijalno ili podržavajući nas u molitvama.

Većini od nas je ovo bio pri posjet Hrvatskoj katoličkoj misiji Ulm i gradovima koje ona obuhvaća. Zahvalni smo Bogu što nam se ovaj posjet ostvario. Zahvaljujemo se i župniku vlč. Iliji koji nas je srdačno i iskreno primio i što nam je omogućio ovo iskustvo, a uz to mu se zahvaljujemo i za svu njegovu osobnu pomoć prema našem sjemeništu. Danas čujemo puno toga u Hrvatima katolicima u inozemstvu, a sada smo imali priliku i biti s tim ljudima, slaviti Boga, i čuti njihova iskustva života u tuđini i to nećemo nositi u sebi kao iskustvo, nego kao blago u našim srcima. Zahvalni vlč. Iliji na gostoprimstvu u nedjelju smo u večernjim satima krenuli prema Sarajevu.

Josip Dedić