Close

20. studenoga 2017.

VBS u posjeti Đakovu i Vukovaru

Od 17. do 19. studenoga, naših pet bogoslova, Dražen Skenderović, Nebojša Stipić, Tomislav Rajič,Branimir Bevanda i Stefan Kukrić, u pratnji poglavara, rektora preč. Josipa Kneževića i vicerektora vlč. Marka Mikića, posjetilo je Đakovačko-Osiječku nadbiskupiju.

U popodnevnim satima 17. 11. stigli su u Đakovo gdje su bili smješteni u Bogoslovnom sjemeništu. Nakon upoznavanja uslijedila je svečana večera na kojoj su im se uz domaćine pridružili i svi biskupi s kojima su sutradan posjetili Herojski grad – Vukovar. Nakon večere družili su se s domaćinima koji su ih upoznali s načinom rada i življenja u njihovoj zajednici.

Nakon doručka, u subotu 18.11. krenuli su prema Vukovaru. Zajedno sa svojim poglavarima i svim okupljenim narodom u koloni sjećanja pošli su križnim putem kuda je prošao ne mali broj Vukovaraca. Nakon nekoliko sati hodanja, molitve, međusobnog razgovora, i nenamjerno prisluškivanih priča koje su u koloni sjećanja pričali svi oni koji su to preživjeli, stigli su na memorijalno groblje gdje je uslijedilo Misno slavlje koje je u zajedništvu sa ostalim biskupima, svećenicima i narodom predslavio požeški biskup mons. Škvorčević. Nakon Svete mise napravili su nekoliko fotografija, obišli memorijalno groblje te se uputili prema Franjevačkom samostanu gdje su imali priliku za druženje i okrjepu. Po povratku iz Vukovara sudjelovali su na bdijenju uoči podjeljivanja službe lektorata bogoslovima iz đakovačke bogoslovije.

U nedjelju 19.11. nakon doručka, bogoslovi su sa poglavarima prošetali kroz Đakovo. U 10:30 u prepunoj Đakovačkoj katedrali sudjelovali su na konventualnoj misi sa ostalim bogoslovima i poglavarima te đakovačkim pukom. Nakon sv. Mise imali su priliku posjetiti kriptu katedrale u kojoj se nalazi grobnica biskupa Josipa Juraja Strossmayera. Uslijedio je ručak nakon čega su krenuli natrag prema Sarajevu. Za bogoslove i njihove poglavare ovo je bilo jedno lijepo i poučno iskustvo koje bi, naravno, htjeli ponoviti.

S.K.