Close

4. studenoga 2017.

Biskupi posjetili Vrhbosansko bogoslovno sjemenište

Dugogodišnja tradicija biskupa Biskupske konferencije BiH je da na redovnom zasjedanju u mjesecu studenom koje se održava u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom posjete i Vrhbosansko bogoslovno sjemenište. Na spomendan sv. Karla Boromejskog biskupi BK BiH na čelu sa predsjednikom biskupske konferencije uzoritim Vinkom kardinalom Puljićem, apostolskim nuncijem mons. Luigijem Pezzutom te mons. Tomislavom Rogićem šibenskim biskupom i delegatom Hrvatske biskupske konferencije su u ranim jutarnjim satima posjetili bogoslovsku zajednicu Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Biskupi su u zajedništvu s bogoslovima i poglavarima slavili sveto Misno slavlje, a u prigodnoj homiliji šibenski biskup mons. Rogić je bogoslovima progovorio o važnosti autentičnosti poziva, o teškoćama ali i blagoslovima s kojima im je dano susretati se na njihovu putu u nasljedovanju Gospodina. Nakon svetog Misnog slavlja, u sjemenišnoj crkvi svetih Ćirila i Metoda, bilo je upriličeno i tradicionalno fotografiranje biskupa, bogoslova i odgojitelja nakon kojega su se svi okupili i oko obiteljskog stola u bogoslovskoj blagavaonici, zajedno doručkujući.

Propovijed biskupa mons. Rogić možete pročitati u nastavku:

Crkva se danas sjeća i slavi sv. Karla Boromejskog. Kad bi od njega kao jedini trag imali njegov govor koji je u Službi čitanja, imali bi što naučiti i u mnogome nasljedovati. Promicao je kršćanski život i svoje klerike poticao na sabranu i ustrajnu molitvu.

I meni je nešto prozboriti. Kad bi se oslanjao na svoje snage, ne bih vam mogao baš nešto posebno reći. Ali Gospodin nam je jutros svima progovorio, odjeknula je riječ Dobrog Pastira, kao naručena za ovaj susret i ovo misno slavlje. Dobri Pastir – želimo biti njegovi, slijediti ga, nasljedovati i trajno pokušavamo biti njemu sličniji!

Evanđelista Ivan zapisa Isusovu Riječ: Pastir dobri život daje za svoje ovce. Sve daje – život daje – do kraja se daje! Na jednoj mladomisničkoj sličici pisalo je: Ako prestanem voljeti kad trebam trpjeti kao da nikada i nisam volio! Darovati svoj život nije samo mučenička smrt za Krista, herojstvo žrtve i svjedočenja. Darovati svoj život za ovce svoje, daruje se i življenjem za njih, trajno i ustrajno, darujući Bogu svoju slobodu, svoju volju podređujući Božjoj volji, u poslušnosti i poniznosti pred Bogom. Čovjekova sloboda ima smisao i ostvaruje svoj cilj samo ako je darovana Bogu. A ako je sebična i traži samo svoju volju, ostaje besplodna.

Svjedoče nam to sveci, pokazuje Blažena Djevca Marija. Njezin DA, njezin NEKA MI BUDE! > Što je drugo nego, neka se vrši volja Božja. Učini me oruđem svoga spasenja, svog približavanja ljudima, onog slušanja glasa Dobrog Pastira. I da se ne zavaravamo. Nakon tog DA – ne znači da će sve poslije ići glatko, da će nam biti samo lijepo, da neće biti poteškoća. Baš suprotno, biti će ih – ali ih nosimo snagom predanja u Božje ruke usmjereni prema vječnosti, prema konačnoj nagradi u Nebu.

Ima u današnjem evanđelju, mrska riječ, strašna Isusova usporedba: pastir – najamnik. Radi za plaću, radi jer mora, radi preko volje i zato uvijek nezadovoljan i nesretan. Čuvajte se da vam se to ne dogodi. Na prve znake nezadovoljstva ispitujmo se da li i dalje slušamo glas Dobrog Pastira ili smo ga zamijenili za vlastiti i tražimo nešto svoje, svoj plan, sebe.

Dobri Pastir poznaje svoje ovce! ISUS nas sigurno pozna, voli i hoće nas imati za svoje. Upoznavati Njega traje cijeli život. Jer to ‘poznati’ polako prerasta u voljeti, darovati se do kraja. Nije to Isus usporedio s nekom zemaljskom slikom, nego je to poistovjetio s ljubavlju – poznavanjem Njega i Oca nebeskog. Znači neraskidivo, zauvijek, božanski. Savršena ljubav koja se predaje do kraja.

Ima i drugih ovaca koje Njegova glasa još ne poznaju. Pomozite im da čuju njegov glas, dovedite ih k Njemu. To su one ‘periferije’ i misije o kojima govori papa Franjo. U današnjoj buci, metežu informacija i reklama nije lako_ razaznati Njegov glas. A to je naše poslanje. Kao riječi današnjeg psalma 89:O ljubavi tvojoj Gospodine pjevat ću dovijeka, kroza sva komljena vjernost ću tvoju naviještati. – Savez tvoj – biti sluga Božji – pomazanik, znači Kristov. Tada će Njegova ruka biti s nama, njegova snaga koja se u slabosti usavršava. (27) Ćemo ga zvati: ‘Oče moj! Bože moj i hridi spasa mojega.’

Da bi sve bilo još jasnije i posve konkretno, eto Božje Riječi po sv. Pavlu riječi Rimljanima: milost je dana svakomu između vas. Svatko ima dostatnu mjeru milosti, darova za službu koja mu je namijenjena. Ne uspoređuite se. Iz uspoređivanja raste oholost i gubi se iz vida zajednički cilj da smo svi jedno Tijelo Kristovo. Ne uspoređujte se i ne mislite na tuđe uloge ili da bi na drugom mjestu bili uspješniji, sretniji. Zazirite oda zla, tražite dobro. Kolike jasne upute, gotov popis za ispit savjesti.

Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem! (11) U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite! (12) U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani! (13) Priječite u pomoć svetima u nuždi, gajite gostoljubivost!

Gostoljubivost, što li je drugo nego imati vremena za brata pored sebe. U molitvi postojani! To je isticao i sv. Karlo Boromjeski, naglašavajući: ništa nije tako potrebno svim crkvenim ljudima kao mislena molitva koja sve naše djelovanje prethodi, prati i slijedi.

Valja nam se uvijek iznova stavljati u Božju nazočnost, prisutnost –

I svaki dan učiniti nešto iz čiste ljubavi prema Bogu!

Amen