Close

18. srpnja 2017.

Vlč. Josip Erjavac, bivši član VBS-a, proslavio svoju Mladu misu

Pod geslom „Sve mogu u Onome koji me jača!“ (Fil 4,13) vlč. Josip Erjavac proslavio je svoju mladu Misu u nedjelju, 16. srpnja 2017. u svom rodnom mjestu u Brčinu, župa Odvorci kod Slavonskog Broda. Bila je to prva mlada Misa i prvo duhovno zvanje u povijesti toga sela.

Slavlje je započelo u mladomisnikovom obiteljskom domu. Kako mu je otac Mirko preminuo kada je imao samo dvije godine vlč. Josipa je svojim blagoslovom ispratila majka Reza. U podužoj procesiji kroz selo, koje su mještani okitili najljepšim ručnim radovima, uz svećenike te domaće ministrante bili su brojni bogoslovi, redovnice, vjernici odjeveni u narodne nošnje. Pred filijalnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije na lijepo ukrašenom vanjskom oltaru uz domaćeg župnika Željka Čabaja, propovjednika Stjepana Šumanovca, župnika u Sikirevcima i još dvadesetak svećenika, među kojima su bili trojice ovogodišnjih mladomisnika Đakovačko-osječke i dvojica Vrhbosanske nadbiskupije, te vicerektori; sarajevske bogoslovije vlč. Marko Mikić i đakovačke bogoslovije dr. Antun Japundžić, domaći sin, po prvi je puta predvodio vlč. Josip.

Pozdravnu riječ pred oko 1500 okupljenih vjernika uputio mu je na početku Mise župnik Čabaj naglasivši kako će taj događaj biti ispisan zlatnim slovima kako u tom selu, tako u župi i u nadbiskupiji. „Budi dobar svećenik. Odgojen si u uzornoj katoličkoj obitelji, i poslan si od Boga mnogim obiteljima naviještati Radosnu vijest spasenja. Uzdaj se u Boga, u njegovu jakost u kojoj ćeš pronalaziti svoju životnu snagu, ali nikada nemoj zaboraviti svoju obitelj: oca koji mirno počiva u groblju, majku, braću, vjernike ovoga sela, svećenike koji su te pratili na putu svećeničke formacije. Neka ti u tvojem svećeničkom životu zvijezda vodilja budu riječi poznate latinske poslovice ‘Ut sementem feceris ita metes’ – Kako siješ tako ćeš i žeti“, poručio je svom mladomisniku župnik Čabaj.

Kako je uvelike zaslužan za njegov duhovni poziv i za daljnju formaciju u kojoj mu je bio i duhovna i druga podrška i pomoć, na Misi je propovijedao vlč. Šumanovac. On je u svojoj homiliji ustvrdio da je obiteljsko ozračje u kojem je mladomisnik odrastao bilo plodno tlo za daljnje Božje planove u njegovom životu. „Danas je dan gozbe, radosti i veselja i suza radosnica ovome selu i ovoj sredini; otire Bog svaku suzu s očiju i svaku patnju i bol obitelji Erjavac i zamjenjuje ih suzama radosnicama i njihovim ispunjenim srcima, njihovom strpljivošću i ustrajnošću da će Bog čuti njihovu molitvu. Danas s njihovom molitvom i našom i mladomisnikovom prisutnošću u daru svećeništva slavi nebo i zemlja“, rekao je među ostalim propovjednik Šumanaovac. Osvrćući se na Evanđelje u kojem Isus donosi prispodobu o sijaču i sjemenu koje padajući na različite vrste tla donosi i različite plodove, mladomisniku je poručio da zajedno s Isusom kroz svoj svećenički poziv pažljivo promotri gdje sve postoji život i rast kako bi Kristova riječ uvijek donosila ploda u njegovu svećeničkom životu.

Tumačeći njegovo geslo uzeto iz Pavlove poslanice „Sve mogu u Onome koji me jača“, mladomisniku je zaželio da doista živi tu Božju snagu kako bi Božje milosrđe istinski propovijedao i svjedočio povjerenom mu puku. Iskazao je svoju radost na zajedništvo vjernika odvoračkih sela koje je, kako je rekao, bilo tako prepoznatljiva i u trodnevnoj pripravi i na mladoj Misi. Vjernike je pozvao da i dalje mole za svoje svećenike i tako potrebna nova duhovna zvanja. Mladomisnik Josip zahvalio je na kraju svima na molitvi i svakoj drugoj pomoći kroz svoju formaciju, a na poseban način svojoj majci Rezi, što je sve trojicu svojih sinova odgojila u poštene i čestite ljude.

Nazočni mladomisnici udijelili su vjernicima na kraju svoj zajednički, a poslije Mise i pojedinačni mladomisnički blagoslov.

Slavlje su svojim pjevanjem na Misi uveličali članovi župnog zbora Uzvišenja Svetog Križa – Retfala Osijek predvođeni s. Evicom Sočković, dok je pod šatorom za obiteljskim stolom pjevao bend „Zdenac“ iz Slavonskog Broda.

Mještani su svoga mladomisnika kroz selo provozali i u šokačkim kolima. I nebo se radovalo tome danu te je tijekom Mise svojim oblacima štitilo vjernike od jakoga sunca, a tek kada su posjedali na zajednički ručak pod veliki šator postavljen na nogometnom igralištu, kao znak blagoslova spustilo je i svoju kišu. Veselom druženju uz pjesmu i kolo do kasnih popodnevnih sati uvelike je bio zaslužan i ravnatelj stola vlč. Davorin Anđić, župnik u Brodskom Varošu. Uz prigodne darove čestitke mladomisniku i njegovoj obitelji uputili su nazočni predstavnici društveno-političkih vlasti; načelnik općine Sibilj Josip Pavić, predstavnica Županije Brodsko-Posavske Anica Vukašinović i zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda Tea Tomas.

Mladoj misi prethodila je trodnevnica koju su predvodili Marinko Markić, bivši župnik u Odvorcima, Marko Zubak, župnik u Bijeljini i Ivica Martić, nekadašnji župnik u Odvorcima.

Vlč. Josip se Božjem pozivu odazvao još u srednjoškolskim danima, te nakon završene Poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu kao kandidat Đakovačko-osječke nadbiskupije odlazi u Bogoslovno sjemenište u Sarajevo u Vrhbosansku nadbiskupiju gdje je završio teološku izobrazbu. Đakonski priktikum služio je u župi Uzvišenja svetog Križa u osječkoj Retfali, te stekao sve uvjete da bude zaređen za svećenika, ove godine na Petrovo u đakovačkoj katedrali. Na službu župnog vikara u osmom mjesecu ove godine odlazi u osječku marijansku župu Preslavnog Imena Marijina u Donjem Gradu.

Izvor: KTA